Meer details bekend over Franciscus plannen voor het ‘omvormen’ van de H. Mis


Afgelopen weken maakte de Italiaanse priester ‘Fra Cristoforo’, die een betrouwbare bron heeft in Casa Santa Marta, meer details bekend over de samenzwering die bezig is om de H. Mis af te schaffen.

Franciscus heeft een private commissie aangesteld die bestaat uit Katholieken, Lutheranen en Anglicanen, die samenwerken om de H. Mis te hervormen. Eén van de dingen die ze willen veranderen, om samen te kunnen ‘vieren’, is het Eucharistisch gebed. Het zou de richting uitgaan van het Eucharistisch gebed van Addai en Mari (A. Gelston, pag. 121-123), een oud oosters gebed waarin de eigenlijke consecratie afwezig is, maar waar het woord ‘herdenken’ in wordt gebruikt:

O Heer, in uw barmhartige alomtegenwoordigheid, gedenk de heiligen en de rechtvaardige vaders, de profeten en apostelen en martelaren en belijders, in herdenking van het Lichaam en Bloed van uw Christus, dat we een zuiver en heilig altaar mogen hebben, zoals u geleerd heeft in zijn Evangelie dat leven geeft. Wij ook, o Heer, uw dienaren, zijn hier vergaderd voor U, die van de traditie het voorbeeld hebben gekregen dat van U komt, verblijd, prijzend, verheffend en herdenkend, dit mysterie van de passie, dood en verrijzenis van onze Heer Jezus Christus. Moge uw Heilige Geest komen rusten op dit offer van uw dienaren, voor de vergiffenis van onze zonden en tekortkomingen, de verrijzenis van de doden en voor het nieuw leven in het koninkrijk van de Hemel. En voor uw gave aan ons danken we en verheerlijken we U in uw Kerk, verlost door het kostbaar bloed van Christus,… etc.

Er zal dus een oecumenische ‘mis’ zijn, die de “heilige herdenking” zal genoemd worden, en waarin de consecratie van het brood en de wijn niet langer aanwezig zal zijn.

Bron: Anonimi della croce
Vertaling: Restkerk.net


Advertenties

3 gedachten over “Meer details bekend over Franciscus plannen voor het ‘omvormen’ van de H. Mis

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s