Antonio Socci: Kardinalen die Paus Franciscus steunden tijdens het conclaaf, willen zijn ontslag om schisma te vermijden


3 maart 2017, door Michaël Dekee.

De krant ‘The London Times’ berichtte dat een groep kardinalen die Paus Franciscus steunden, nu willen dat hij zijn ontslag neemt en vervangen wordt door Kardinaal Pietro Parolin, omdat ze bang zijn dat zijn hervormingen een schisma zullen veroorzaken, erger dan de Reformatie. De Times verwijst naar een verslag door Vaticaanexpert Antonio Socci, een prominente Italiaanse Katholieke journalist.
Antonio Socci zegt dat het de curiefractie van de Heilige Stoel is, die de verkiezing van Kardinaal Bergoglio steunde, uit “ongeduld met het regeren van zijn voorganger, Paus Benedictus XVI”, die nu wil dat Paus Franciscus ontslag neemt uit angst voor een op handen zijnd schisma.

“Een groot deel van de kardinalen die voor hem stemden, zijn zeer bezorgd, en de curie… die zijn verkiezing organiseerde, en hem tot nu toe heeft bijgestaan, zonder afstand te nemen van hem, broedt op het idee van een morele overreding om hem te overtuigen om op pensioen te gaan. “Het zijn zij die nu geloven dat de Paus zou moeten aftreden en die hem zouden willen vervangen door Kardinaal Pietro Parolin, de Vaticaanse Staatssecretaris,” aldus Socci. Hij gelooft dat de groep bestond uit ca 12 personen, maar het belang van de leden telt meer dan hun aantal. Vier jaar na het terugtreden van Benedictus XVI en Bergoglio’s aankomst op het toneel, is de situatie in de Katholieke Kerk explosief geworden, misschien echt op het rand van een schisma, dat zelfs nog desastreuzer zou kunnen zijn dan dat van Luther (die heden door Paus Franciscus wordt gerehabiliteerd).

De kardinalen zijn bezorgd dat de Kerk als instituut zou kunnen in stukken breken. Er zijn vele indirecte manieren waarop er druk zou kunnen worden uitgeoefend.

Een Vaticaan-expert gaf zijn beoordeling op de laatste ontwikkelingen: “Een goed aantal van de meerderheid die voor Bergoglio stemde in 2013 hebben spijt gekregen van hun beslissing, maar ik denk niet dat het plausibel is dat leden van de hiërarchie de Paus onder druk zullen zetten om ontslag te nemen. Diegenen die hem kennen weten dat het nutteloos zou zijn. Hij heeft een zeer autoritaire trek. Hij zal niet aftreden totdat hij zijn revolutionaire hervormingen heeft vervolledigd, die enorme schade berokkenen.”

Antonio Socci zegt dat de significantie van deze ontwikkeling is dat de groep die wil dat Paus Franciscus ontslag neemt, niet de “conservatieve” kardinalen zijn, die zich sinds het begin van zijn pontficaat steeds openlijk gekeerd hebben tegen zijn vernieuwingen.

Bron: OnePeterFive
Vertaling: KatholiekForum


 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s