Vreemde wending: Kardinaal Muller zegt dat correctie van Amoris Laetitia ineens overbodig is


Er is een vreemde wending gebeurd: nadat Kardinaal Müller in december vorig jaar vertelde dat de Congregatie van de Geloofsleer zich niet zal moeien in de kwestie van de dubia van Amoris Laetitia, maar hij toch voorzichtig de kant leek te kiezen van de vier kardinalen, heeft hij nu uitgehaald naar diezelfde kardinalen, en zei hij dat een correctie “niet mogelijk is op dit moment”, omdat het document ineens “geen gevaar” meer zou betekenen voor het geloof. (..) De uitlatingen van Müller op de Italiaanse zender Tgcom24, staan in schril contrast met berichtgevingen die vorige week bevestigd werden door tenminste twee hoge Vaticaanse beambten aan NCRegister, dat de Congregatie van de geloofsleer een groot aantal verbeteringen van Amoris Laetitia maakte, voor de publicatie in April, en dat geen enkele van die verbeteringen werd aanvaard.

Restkerk berichtte hier al over in april vorig jaar:

Bergoglio heeft inderdaad een kladversie van de Exhortatie gezonden naar de Congregatie van de Geloofsleer, volgens de traditie in het Vaticaan. Echter, slechts enkele van de vele punten voor verbetering die werden voorgesteld door Müller werden in overweging genomen door Bergoglio. Hij liet de structuren en de mensen op hun plaats, waar ze vlijtig zouden werken, maar hij negeerde hen. Een efficiënte manier van het integreren van een tegenstander op een onaantastbare manier, en terzelfder tijd hen in het duister laten. Deze marginalisatie van de Congregatie van de Geloofsleer in de voorbereiding en presentatie van een pauselijk document waar met grote spanning naar werd uitgekeken, gaat niet enkel de post-synodale brief aan. “Dit betekent dat er meer aan de hand is voorbij de Tiber, van een potentiële, al dan niet onmiddellijke verandering aan de top van de Congregatie,” zei Matzuzzi. Er zijn geruchten dat Müller zou kunnen opstappen (of zijn ontslag zou kunnen krijgen) gezien zijn uitsluiting van het terrein. Müller weet precies, vanwege de oppositie, hoe belangrijk zijn verzet in het Vaticaan is, om te verhinderen dat het hof dat door Bergoglio gevormd werd, de Kerk volledig in bezit zou nemen.

Een goed geïnformeerde beambte uit het Vaticaan vertelde NCRegister dat een comité van de Congregatie van de Geloofsleer, die de kladversie van Amoris Laetitia nakeek, ook gelijkaardige dubia heeft opgemaakt, net zoals die van de vier kardinalen. Een andere hoge beambte zei dat Kardinaal Müller hem persoonlijk vertelde dat de Congregatie van de Geloofsleer “vele vele verbeteringen heeft ingediend, en dat niet één van die verbeteringen werd aanvaard.”  (..)

Deze feiten geven aan dat Müller in almaar nauwere schoentjes zit, en hij lijkt nu te beginnen plooien voor de druk van Franciscus, om zo niet weggebonjourd te worden uit de congregatie. De paus ontsloeg namelijk kort geleden nog drie van Müllers beste priesters uit de congregatie, zonder enige geldige reden. NCRegister trachtte nog contact op te nemen met Kardinaal Müller voor verduidelijking, maar hij reageerde niet.

Bronnen: NCRegister & Restkerk

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s