Wees Waakzaam: Paus Franciscus wil synodale kerkleiding


Paus Franciscus wil synodale kerkleiding
Foto: AP

Paus Franciscus wil een synodale kerkleiding in plaats van een “piramidale waarin wat Petrus zegt wet is”. Dat zegt de paus in een uitgebreid interview met het Belgische tijdschrift Tertio dat deze week is verschenen.

Het interview werd gelijktijdig gepubliceerd in L’Osservatore Romano.

De paus ziet een synodale Kerk voor zich, waar “Petrus nog altijd Petrus is, maar waarbij hij de kerkgemeenschappen begeleidt en helpt groeien, naar hen luistert en zelfs van hen leert. Hij brengt harmonie en onderscheiding aan in wat vanuit de basis van de Kerk komt en hij koppelt ook naar hen terug”, aldus Franciscus in het drie pagina’s lange interview.

Ontloken aan de basis

De Kerk wordt geboren uit vele gemeenschappen, ontluikt aan de basis, in de groep; wordt geboren uit het doopsel en vormt zich rond de bisschop die haar samenroept en versterkt. De bisschop is de opvolger van de apostelen. Dat is de Kerk.”

Gezinssynodes als voorbeeld

Als voorbeeld van een synodale Kerk noemde de paus de totstandkoming van de apostolische exhortatie Amoris laetitia op basis van de resultaten van de twee gezinssynodes uit 2014 en 2015. “Dat gebeurde zeer harmonisch”, aldus de paus, die het feit dat de synoderesultaten met twee derde meerderheid zijn goedgekeurd een “garantie” noemde.

‘Paus staat garant’

Ook de paus staat “garant voor de eenheid van de Kerk. Hij is er de waarborg voor.”
Het interview gaat niet in om de groeiende controverse rond zowel de beide gezinssynodes als de apostolische exhortatie Amoris laetitia…

Lees hier verder: www.katholieknieuwsblad.nl


 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s