Het inzicht: de geestelijke strijd


Waar gaat het eigenlijk om in ons leven? Als wij rondom ons kijken, krijgen we de indruk dat het leven draait om carrière, om een mooi huis met alles er op en er aan, om geacht te worden bij de mensen, en om op tijd en stond te genieten van het leven. Soms krijgt het geloof daar ergens een plaatsje in, maar bepalend voor het leven is het voor velen niet. Onze maatschappij is de dimensie van de eeuwigheid uit het oog verloren. Nochtans draait daar precies ons leven rond! De wereld met al wat hij aanbiedt, is zo aantrekkelijk! We storten er ons volop in – er blijft amper tijd over voor ons innerlijk en geestelijk leven. Hier licht een glimp op van het werkterrein van de duivel. Zijn doel is immers  ons af te houden van onze relatie met God en onze thuiskomst in zijn Liefde met alle middelen te voorkomen!

Mag ik een kort verhaal vertellen? Het komt uit de Bijbel. Waarschijnlijk heb je het nog nooit gehoord. Ik heb het ook nog maar een aantal jaren geleden voor het eerst ontdekt. Het heeft een behoorlijke indruk op mij nagelaten. Je vindt het terug in het eerste hoofdstuk van het Boek Job: “Op de dag dat de hemelingen gewoonlijk bij Jahwe hun opwachting maken, kwam ook Satan met hen mee. En Jahwe zei tot Satan: ‘Waar ben je allemaal geweest?’ ‘Ik heb rondgezworven over de aarde,’ antwoordde Satan. ‘Wel’, vroeg Jahwe, ‘heb je ook gelet op Job, mijn dienaar? Op aarde is er geen tweede zoals hij, onberispelijk, rechtschapen, hij vreest God en houdt zich ver van alle kwaad. ‘ Satan gaf ten antwoord: ‘Hij vreest God niet voor niets! Gij hebt hemzelf, zijn familie en heel zijn bezit aan alle kanten omgeven en beschermd, Gij zegent al wat hij onderneemt, en zijn bezit grijpt steeds verder om zich heen in het land. Maar pak hem eens aan, tref hem in al wat hij weet: wedden dat hij U vloekt in uw gezicht?’ Toen zei Jahwe tegen Satan: ‘Goed, al wat hij heeft is in jouw hand, alleen van hemzelf moet je afblijven.’ En Satan verliet de vergadering.”

Met dit verhaal bevinden wij ons in het hart van een heel groot mysterie! God schijnt het dus toe te laten in ons leven dat wij beproefd worden, bekoord, misleid worden, ja dat we soms alles kwijt geraken en aan de grond zitten. Dit lijkt ons onbegrijpelijk, hoe valt dit te rijmen met een Barmhartige, liefdevolle God? Inderdaad, het toelaten door God van het handelen van de duivel is een groot mysterie. Dit mysterie is voor mensen soms te groot, en kan de reden zijn waarom ze van hun geloof afhaken.  Deze passage uit het boek Job  brengt ons bij het daadwerkelijk bestaan van de Satan, van de demon, en van de geestelijke strijd waarin alle mensen zonder uitzondering verwikkeld zijn.

LEES VERDER: Klik hier


 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s