Het ‘Pact van de Catacomben’ tijdens Vaticanum II en de link met de huidige ontwikkelingen onder paus Franciscus


Naar aanleiding van de huidige situatie in het Vaticaan verscheen op de website van The Remnant Newspaper een editoriaal over de vorige pausen, het 2de Vaticaans Concilie en de samenzwering in de Catacomben van Domitilia om de Kerk onderuit te halen en hoe zich dit nu vertaalt de heerschappij van paus Franciscus. Echter, the Remanant Newspaper beschouwt Franciscis als zijnde de ‘paus’. Restkerk heeft in deze een andere mening.

De constante leer van de Kerk betreffende de plicht van de gelovige Katholieken om de legitieme autoriteit te weerstaan in tijden van crisis, is geworteld in de Schrift: “Maar wanneer Kefas naar Antiochië kwam, weerstond ik hem in zijn aangezicht, omdat hij te bestraffen was”, zo schrijft St. Paulus in Galaten 2:11.

En de meest indringende vermaning in dit verbant komt ook van de Galaten: “Maar indien wij, of een engel van de Hemel, een ander evangelie verkondigen dan hetgeen we aan jullie hebben gepredikt, die zij vervloekt.”

Als een katholiek die komt van een turbulent post-conciliair tijdperk, was het voor mij zelfs als kind duidelijk dat pausen kunnen falen en grote schade kunnen berokkenen aan de Kerk. Maar ik beschouwde dit potentieel als een kwestie van menselijke onwetendheid of zwakheid, eerder dan echte kwaadaardigheid.

Petrus zelf gaf de aanleiding. Voordat hij zijn leven voor Christus gaf, ontkende onze eerste Paus Hem drie keer en gaf overduidelijk aan dat pausen inderdaad onderworpen zijn aan menselijke zwakheid. Maar wilde Petrus de Kerk vernietigen? Hoogstwaarschijnlijk niet…

Lees hier verder: Het ‘Pact van de Catacomben’ tijdens Vaticanum II en de link met de huidige ontwikkelingen

 

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s