Duitse canonist vreest bisschoppelijke ontslaggolf


De Duitse canonist Thomas Schüller vreest dat paus Franciscus’ nieuwe decreet weleens zou kunnen leiden tot een ware ontslaggolf onder de bisschoppen. Schüller doelt daarmee op de bisschoppen zelf, die volgens hem zouden kunnen opstappen omdat ze door de nieuwe wet kunnen worden gedemotiveerd.

De nieuwe wet zorgt ervoor dat bisschoppen kunnen worden aansprakelijk gesteld voor misbruikschandalen in hun bisdommen. “Ik zie het positief”, zegt Schüller, “maar ik vrees wel dat als de wet nauwkeurig wordt toegepast, dit zal leiden tot heel wat opzeggingen. We moeten afwachten hoe het gaat. Het kan echt niet dat op die manier een bishop bashing (vrij vertaald: pestgedrag tegen bisschoppen, nvdr) ontstaat en dat iedereen die ergens een fout maakt wordt ontslagen. Dat zou een ramp zijn. De bisschop zou zijn taak niet goed kunnen vervullen mocht hij iedere dag nauwlettend in de gaten worden gehouden.”

Schüller stelt dat Franciscus met de wet veel macht verwerft. “Paus Franciscus komt sympathiek over, wat goed is voor de Kerk, maar hij regeert voor het eerst op een echt gewelddadige manier. Hij zal de Kerk voortaan leiden als een alleenheerser, dat moet duidelijk worden gezegd. Hij verwerft op deze manier meer macht dan zijn voorgangers: Pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI.”

Bron: Duitse canonist vreest bisschoppelijke ontslaggolf

Advertenties

Een gedachte over “Duitse canonist vreest bisschoppelijke ontslaggolf

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s