Burke: We worden verleid om toe te geven aan wereldse manieren van denken


20120706cnsbr11288“Ik maak me in het bijzonder zorgen over de wereldse perspectieven, vooral in de Kerk, waarbij de mens en de wereld centrale plaatsen innemen. Deze perspectieven werpen een wereldse blik op goddelijke realiteiten”, zei Burke, toen hij op 7 mei een groep van familiaal-gezinde katholieken toesprak in Rome. “De Kerk maakt vandaag bijvoorbeeld kennis met diegenen die het Huwelijk als een ideaal beschouwen, waarbij dan vooral wordt gezocht naar de eigen belangen.”

De kardinaal bekritiseerde vervolgens opnieuw de visie die staat beschreven in de post-synodale exhortatie. “Zo’n beschrijving van het Huwelijk kan misleidend zijn. Het kan de lezer ervan toe aanzetten om het Huwelijk te beschouwen als een eeuwig idee, waarbij mannen en vrouwen min of meer gelijkwaardig zijn. Maar het christelijke Huwelijk is geen idee, het is een Sacrament dat genade schenkt aan een man en een vrouw die elkaar altijd liefhebben, op een gelovige en zich vermenigvuldigende manier. Iedere christen die geldig trouwt, ontvangt, van zodra hij of zij toestemt om te trouwen, de genade om een liefdevol leven te leiden.” Burke omschreef de exhortatie voorts als een “persoonlijke zienswijze” van Bergoglio. “De wereldse visie, omdat er niets van waar is, leidt tot verwarring en verdeeldheid in het Lichaam van Christus. Het ontkent het fundamentele principe omtrent juiste redenering, het principe van de niet-contradictie, namelijk dat iets niet kan zijn en tezelfdertijd evengoed worden gerespecteerd. Het kan bijvoorbeeld niet zijn dat de Kerk zich uitspreekt over de onoplosbaarheid van het Huwelijk en dat op hetzelfde moment diegenen die die onoplosbaarheid niet respecteren, worden toegelaten tot de Sacramenten. Als iemand de onoplosbaarheid van het Huwelijk schendt, dan is dat Huwelijk ofwel niet niet-oplosbaar, of is het Sacrament van de Eucharistie niet het Lichaam van Christus, en vergt de ontmoeting met Christus in het Sacrament van de Biecht niet de motivatie om onze levens te verbeteren, dat is, gehoorzaamheid aan het Woord van Christus, zijnde ‘zondig voortaan niet meer.’”

We worden allemaal verleid om toe te geven aan die wereldse manieren van denken. Het is mijn hoop om vandaag bij te dragen aan de strijd om dat gedachtegoed te verwerpen, om trouw te blijven aan de Christus Die vandaag in jullie leeft, door de uitstorting van de Heilige Geest. Het katholieke geloof kampt momenteel met de ergste crisis in zijn geschiedenis. Tenzij echte en trouwe katholieken leven met de ziel van de vroege christenen, tenzij ze willen doen wat zij deden, om de prijs te betalen die zij hebben betaald, zijn de Amerikaanse dagen genummerd”, aldus Burke.

Bron: lifesitenews.com
Foto: via americamagazine.org
Vertaling: Restkerk.net

Advertenties

Een gedachte over “Burke: We worden verleid om toe te geven aan wereldse manieren van denken

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s