Editoriaal: Niet het geloof, maar het ‘geloofsgevoelen’ wordt van belang geacht


In juni 2014 heeft het Vaticaan een document gepubliceerd over het geloofsgevoelen onder de titel “De Sensus Fidei in het Leven van de Kerk”. In feite gaat dit document over de plaats van de goddelijke openbaring in de geloofsopvatting.

De term sensus fidei is verre van neutraal, want het vormt de kerngedachte van het theologisch Modernisme dat door Paus Pius X werd getypeerd als de ‘opeenstapeling van alle ketterijen’ (omnium hæreseon collectum).Gezien de eerdere uitspraken van paus Franciscus, die zich heeft laten kennen als progressief theoloog, zal ondergetekende (Hubert Luns) met een zekere argwaan de komende ontwikkelingen gadeslaan.

Het voormelde document heeft namelijk de ingrediënten om verregaand te worden misbruikt. Hoe dit in zijn context kan worden geplaatst, blijkt uit het hieronder aangehaalde citaat uit de bespreking van pater Lemius van de encycliek tegen het theologisch Modernisme dat in 1907 uitkwam. Het werk van Lemius, dat het jaar daarop verscheen om de encycliek beter toegankelijk te maken, heet “Catechismus van het Modernisme”. Het idee van de absolute superioriteit van de mens en zijn rede, als uitvloeisel van het humanisme, is vooral ná de Franse Revolutie op de voorgrond getreden. Het ‘rationalisme’ werd toen gekoppeld aan het ‘romantisme’ van Jean- Jacques Rousseau (†1778), dat de individualiteit, uniciteit en de spontane subjectieve emoties en ‘appetites’ voorop stelt.Iedere godsdienst, aldus het Modernisme, kan en moet vanuit de mens worden verklaard. Hierop bestaat geen uitzondering. En gaat het verder: de godsdienst als exponent van het geloof vindt zijn oorsprong in de menselijke behoefte. Deze leer is door Pascendi als het ‘immanentisme’ veroordeeld.

Lees hier verder: Editoriaal: Niet het geloof, maar het ‘geloofsgevoelen’ wordt van belang geacht

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s