Kasper: ‘Exhortatie verandert alles’


De Duitse kardinaal Walter Kasper stelt dat de post-synodale exhortatie Amoris Laetitia “alles zal veranderen.”

Maar Kasper voegt er wel aan toe dat “aan de kerkelijke doctrine niet wordt geraakt.” “De exhortatie verandert niets aan de kerkelijke doctrine of aan de kerkelijke wetten – maar verandert wel alles”, zegt Kasper. De kardinaal stelt dat Amoris Laetitia de doctrine “in een nieuw licht plaatst” en ervoor zorgt dat “een te strak afgelijnde en situationele benadering achterwege wordt gelaten en dat er ruimte wordt gecreëerd voor christelijke gewetensvrijheid.”

“Hij legde aan The Tablet uit dat als Amoris Laetitia in de praktijk wordt omgezet, er een kans bestaat dat hertrouwde gescheidenen tot de Sacramenten zullen worden toegelaten”, schrijft La Stampa.

“Het lijkt mij – en vele andere mensen – duidelijk te zijn dat er situaties kunnen zijn waarbij gescheidenen en hertrouwden kunnen worden benaderd, waarbij hun absolutie wordt gegeven en waardoor ze dan de Communie zouden kunnen ontvangen. Dit zou dan niet door een algemene wet of een algemene toestemming gebeuren, maar eerder door middel van spiritueel en pastoraal onderscheidingsvermogen (of decentralisatie, n.v.d.r.), op basis van een situationele benadering”, zegt Kasper.

Bron: Kasper: ‘Exhortatie verandert alles’

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s