Hoogfeest van Maria’s Onbevlekte Ontvangenis


ZOZEER HEEFT GOD DE ONSCHULD LIEF…

  1. We zijn wat kwijtgeraakt, onze onschuld, onze onbevangenheid. Gelovigen voor ons hebben geprobeerd dit oergevoel te verwoorden in het betekenisrijke verhaal van Adam en Eva, de appel en de slang. Over wat het met je doet, over wat het met de mens doet als deze, samen met de vrouw, zijn onschuld verliest?
  2. Voor het eerst wordt hij bang van God: “Ik hoorde uw donder in de tuin en toen werd ik bang”, terwijl God helemaal geen dondergod is. Voor het eerst ook schaamt hij zich, voelt hij zich naakt en wil hij zijn naaktheid bedekken. En tenslotte: voor het eerst begint hij de ander te beschuldigen: Hij haar, en samen de slang.
  3. Gelukkig laat God van zijn kant zich niet tot donderen verleiden. Hij neemt het op voor de mens. Zijn toorn geldt de slang. De mens wil Hij redden. Hij sluit een bondgenootschap met de vrouw en haar kroost: “Vijandschap sticht ik tussen u en de vrouw, tussen uw kroost en het hare. Dit zal u de kop bedreigen, en gij zijn hiel”.
  4. Nee, Hij laat zich niet tot donderen verleiden. Die zich lieten dopen hebben het ervaren, de apostel Paulus heeft het verwoord: “In Christus heeft Hij ons uitverkoren vóór de grondlegging van de wereld, om heilig en vlekkeloos te zijn voor zijn aangezicht. In liefde heeft Hij ons voorbestemd zijn kinderen te worden, door Jezus Christus, naar het welbehagen van zijn wil, tot lof van de heerlijkheid van zijn genade”. Of, zoals het gebed zegt: “Zozeer hebt Gij de onschuld lief, dat Gij haar telkens weer in ons herstelt!”.
  5. Onberispelijk: dat is zonder schuld; vlekkeloos: dat is zonder fout. Dat is niet zomaar een door iemand gehaald resultaat. Integendeel het is een oorsprongsgenade: “In Christus heeft Hij ons uitverkoren vóór de grondlegging der wereld om heilig en vlekkeloos te zijn voor zijn aangezicht”.
  6. Waartoe wij allen verlost en uitverkoren zijn, dat heeft in Maria een unieke verwerkelijking gevonden: “onbevlekt ontvangen”! In de viering van het hoogfeest van haar Onbevlekte Ontvangenis uiten wij in liturgie en gebed onze dankbaarheid en onze vreugde om het feit dat God zich niet heeft laten verleiden tot donderen maar integendeel samen met de vrouw een coalitie heeft gevormd tegen de slang, de oude vijand van de mens, die ook wel duivel of satan wordt genoemd.
  7. Het geheim dat wij vieren onttrekt zich aan onze ogen, onttrekt zich ook aan de waarneming van de evangelisten. Maar we luisteren naar het evangelie dat de ontvangenis van Jezus aankondigt en we beseffen dat de moeder van Jezus als eerste, en voorafgaand aan zijn ontvangenis en geboorte, de vrucht van het verlossingswerk mocht ontvangen om, gevrijwaard van de zonde, de moeder te kunnen worden van Gods Eniggeborene!
  8. Maar “hoe zal dit geschieden daar ik geen man beken? Hierop gaf de Engel haar ten antwoord: De Heilige Geest zal over u komen en de kracht van de Allerhoogste zal u overschaduwen; daarom ook zal wat ter wereld wordt gebracht heilig genoemd worden, Zoon van God”.

________________________________
Dinsdag 8 december 2015 – hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de heilige Maagd Maria – opening van het Heilig Jaar van de barmhartigheid – lezingen van het hoogfeest – eerste lezing Genesis 3, 9-15. 20; tweede lezing Efeziërs 1, 3-6. 11-12; evangelie: Lucas 1, 26-38.

>>https://www.facebook.com/christofvanbuijtenen


 

Advertenties

Een gedachte over “Hoogfeest van Maria’s Onbevlekte Ontvangenis

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s