Duitse bisschoppen Voderholzer en Algermissen bekritiseren ‘genderfolder’ bisschoppenconferentie


Duitse bisschop bekritiseert opnieuw ‘genderfolder’ eigen bisschoppenconferentie

door  KN/kath.net

Rudolf Voderholzer, kort voor zijn benoeming tot bisschop van Regensburg.

Rudolf Voderholzer, kort voor zijn benoeming tot bisschop van Regensburg.


De Duitse bisschop Rudolf Voderholzer heeft opnieuw publiekelijk een flyer over de gendertheorie bekritiseerd, die onder verantwoordelijkheid van de Duitse bisschoppenconferentie is uitgegeven.

In een recente preek, die op de site van zijn bisdom is gepubliceerd, zei de bisschop van Regensburg: “Met de verantwoordelijkheid van de bisschoppenconferentie werd deze tekst ook in mijn naam aan de openbaarheid aanbevolen, zonder dat ik de inhoud van te voren gezien had, laat staan, dat ik erin toegestemd zou hebben. Dus was het geboden openlijk mijn kritiek te uiten.”

Fundamentele kritiek

De flyer getiteld Geschlechtersensibel: Gender katholisch gelesen (‘Geslachtsgevoelig: gender katholiek gelezen’) werd op 22 oktober gepubliceerd. Voderholzer uitte daags erna al fundamentele kritiek op de folder.

‘Kritiek is nog geen discriminatie’

Daarin wordt volgens hem onder meer over ‘interseksualiteit’ gesproken als “een soort derde geslacht” naast mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ook wordt er “naïef en misleidend” gesproken over de zogeheten ‘gendermainstreaming’, die in werkelijk uit is op “het in vraag stellen van heteroseksualiteit als het normale en volgens de schepping zijnde”.

Ook verliest de flyer uit het oog dat “het discriminatieverbod, dat ook tegenover homoseksuelen geldt, geen waardeoordeel van een homoseksuele oriëntatie omvat. Homoseksualiteit mag dus bekritiseerd worden en de kritiek is nog geen discriminatie”.

‘De katholieke positie’

De flyer verzuimt volgens de bisschopte vermelden dat seksualiteit gericht is op de doorgave van het leven en de thema’s huwelijk en gezin komen er helemaal niet in voor. “In zoverre is hij zelf al een document van de gendermainstreaming in de Kerk.”

In zijn preek voegt mgr. Voderholzer hier aan toe dat “de katholieke positie” over gender er niet voorgesteld, maar “eerder verzwegen” wordt.

‘Niet om mijn instemming gevraagd’

Ook bisschop Heinz Josef Algermissen van Fulda heeft zich in scherpe bewoordingen gedistantieerd van de folder. “Mij is niet om mijn instemming gevraagd en evenmin de bisschoppen met wie ik contact heb opgenomen”, aldus de bisschop tegenover de Tagespost.

Genderideologie

De genderideologie is de idee dat verschillen tussen man en vrouw niet aangeboren zijn, maar cultureel bepaald worden. Voorvechters van deze ideologie menen dat elk mens naast zijn biologische geslacht ook nog een sociaal geslacht heeft, waarvoor hij/zij vrij kan kiezen.

‘Oppervlakkig vlugschrift’

De Duitse kardinaal Paul Josef Cordes zei tegen kath.net: “Wat drijft redacteuren en verspreiders van dit oppervlakkig vlugschrift? Eenvoudige naïviteit – politiek opportunisme – onverantwoordelijke verdomming of eenvoudigweg anti-roomse hoogmoed?” Hij voegde toe: “Mij resteert slechts te protesteren!”

>>www.katholieknieuwsblad.nl


Advertenties

Een gedachte over “Duitse bisschoppen Voderholzer en Algermissen bekritiseren ‘genderfolder’ bisschoppenconferentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s