Mgr. Hendriks: ‘Het wezenlijke waar het om gaat in de Kerk raakt uit beeld’


door  KN

Mgr. Hendriks

Volgens mgr. Hendriks, hulpbisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam, raakt “het wezenlijke waar het om gaat in de Kerk: de verlossing, het geloof en de navolging van Jezus Christus” uit beeld.

Dat schrijft mgr. Hendriks in een stuk over de afsluiting van debisschoppensynode op zijn website arsacal.nl.

Voorwaarden communie

Volgens de hulpbisschop kwam in de media en de discussies buiten de synode“veel nadruk te liggen op gescheidenen die hertrouwd zijn en voorwaarden waaronder zij eventueel de heilige communie zouden kunnen ontvangen.

Hoewel de paus van tevoren al had laten weten “dat dit niet het belangrijkste is en zeker niet de panacee voor alle problemen”, ligt er “wel een probleem”, schrijft mgr. Hendriks.

‘Communie, zonder voorbereiding’

Dat probleem is volgens de hulpbisschop “dat zeker in onze westerse maatschappij iedereen ter communie gaat, ook zonder de nodige voorbereiding: zonder geloof in de Eucharistie, zonder berouw over de zonden, zonder biecht, zonder verlangen om Christus te volgen en als oprecht christen te leven.”

‘Nieuw bewustzijn’

“Communiceren is een sociale gebeurtenis geworden en dat is eigenlijk heel erg omdat het wezenlijke waar het om gaat in de kerk: de verlossing, het geloof en de navolging van Jezus Christus uit beeld geraken. En dan lijken alleen diegene niet te mogen communiceren die je aan kunt wijzen, terwijl er zoveel anderen zijn… Maar is dan niet het eigenlijke probleem dat er een nieuw bewustzijn moet komen van wat het wil zeggen een leerling van Jezus te zijn?”, aldus mgr. Hendriks.

Bron: http://www.katholieknieuwsblad.nl/


Advertenties

Een gedachte over “Mgr. Hendriks: ‘Het wezenlijke waar het om gaat in de Kerk raakt uit beeld’

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s