De Memoires van een Anti-Apostel (ES1025)Published by Hubert Luns

Een belangrijk boek over een Russische infiltrant in de hoogste regionen van de katholieke kerk. Toen dit boek in 1972 voor het eerst uitkwam veroorzaakte het een grote schok onder de trouwe katholieken. Zo was er destijds ook de sensatie van een tot het ware geloof bekeerde priester, die een communistisch infiltrant was, en die als afstraffing voor de aanstormende metro in Parijs werd geduwd.

Het begint als volgt: In een ziekenhuis te Parijs werd na een auto-ongeluk iemand binnengebracht, die kort daarna aan zijn verwondingen overleed. Een identificatie bleek onmogelijk, maar wel had hij een pak getypte vellen bij zich. Het waren zijn memoires, een korte terugblik op zijn leven. Hierin legt hij uit dat hij een spion was voor de Sovjet-Unie. Het was hem gelukt in de katholieke Kerk te infiltreren door zich priester te laten wijden. In die hoedanigheid wilde hij de Kerk van binnenuit vernietigen.

Indertijd was sprake van een in Nederland opererende beweging die kandidaten ronselde om te worden opgeleid tot een soort spionagepriesters, zo wist Jan Leechburch Auwers te verhalen. Dat had hij van nabij meegemaakt. Dankzij de bekende Oostenrijkse Mariale boetebeweging heeft men de achtergrond van die beweging kunnen vaststellen. Na een discrete waarschuwing is deze samenzwering spoorloos verdwenen. Opvallend was ook dat degeen die voor de postbus van deze lieden zorgde (wel een overtuigd katholiek die in alle vertrouwen had meegewerkt) beslist geen enkele naam wilde noemen. De angst zat er goed in.

Ten tijde van de publicatie was men nog heel optimistisch over de vruchten van het Concilie. De conclusie dringt zich op dat indien deze memoires verzonnen zijn, dat dit uitsluitend door iemand kan zijn gebeurd die precies wist wat zich achter de schermen afspeelde en deze vorm koos om zijn ongerustheid naar buiten te brengen. Anderzijds: Is het wel zo onwaarschijnlijk dat dit boekje op waarheid berust en onverzonnen is? Neen, het is zelfs heel waarschijnlijk! Nu, bij de heruitgave in 2015, kan op zijn minst worden gezegd dat het een profetisch karakter had.


Advertenties

Een gedachte over “De Memoires van een Anti-Apostel (ES1025)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s