Kernakkoord: Iran grote winnaar, legt afspraken nu al anders uitDe Iraanse president Hassan Rouhani kan als de grote winnaar worden gezien nu het Westen op bijna alle belangrijke punten heeft toegegeven. Israëlische politici spreken dan ook van ‘een zwarte dag voor de hele vrije wereld’.


Na zo’n 10 jaar onderhandelingen en het opschuiven van vele deadlines hebben de P5+1 machten eindelijk een akkoord met Iran gesloten over het omstreden nucleaire programma van het land. Zoals critici al vreesden is de Amerikaanse president Barack Obama de Iraanse mullahs enorm tegemoet gekomen, en stelt hij hen in staat om een ‘drempel kernmacht’ te blijven. Israël is de grote verliezer, en dreigt dat het alsnog op eigen houtje zal voorkomen dat de mullahs in Teheran de beschikking krijgen over kernwapens. Militaire actie valt van Jeruzalem echter voorlopig niet te verwachten.

Israëlische analisten noemen het akkoord, waarvan de details nog geopenbaard moeten worden, een ‘belangrijke mijlpaal in Obama’s pogingen toenadering te zoeken tot Iran, terwijl hij Amerika’s twee traditionele bondgenoten in het Midden Oosten, Israël en Saudi Arabië, in de kou laat staan. Het verheft Teheran als de leidinggevende macht van de regio die op de drempel van een kernwapen staat.’

(..) Zes jaar lang is Netanuyahu door Obama afgehouden van een preventieve militaire aanval op de Iraanse nucleaire installaties, naar nu blijkt vrijwel voor niets, want het Iraanse kern(wapen)programma blijft zo goed als volledig intact. Netanyahu dreigde gisteren al dat Israël desnoods alsnog op eigen houtje een nucleair bewapend Iran zal voorkomen, maar nu er een internationaal akkoord ligt zal hij voorlopig geen eenzijdige militaire actie durven ondernemen.

Lees hier verder: http://xandernieuws.punt.nl/


Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s