Kathleen Van Brempt – “Het moet dus uit eigen kring komen”


De paus kan wat ik niet kan. “Het moet dus uit eigen kring komen”

18 JUNI 2015, Opinie van Kathleen Van Brempt, Europees parlementslid (SP.A), vice-voorzitter van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150617_01736124

“In de encycliek Laudato Si, die vandaag wordt voorgesteld, stelt de paus dat het ieders morele plicht is om te strijden tegen de klimaatopwarming. Dat zou weleens een gamechanger kunnen worden in de debatten die leiden naar de belangrijke klimaatconferentie van Parijs eind dit jaar. … Het is inmiddels duidelijk dat progressieven er nooit in zullen slagen het behoudsgezinde gedeelte van de samenleving te overtuigen. Wij hebben met statistieken, infobalken, taartdiagrammen en dikke rapporten gezwaaid, maar tevergeefs. Hoe meer we dat deden, hoe minder het conservatieve deel van de bevolking ons geloofde. Mensen zijn immers geneigd eerder een boodschapper te geloven die hun waarden deelt en boodschappers met andere waardepatronen te wantrouwen. Het moet dus uit eigen kring komen.

Laudato Si is een ethisch appel dat opnieuw het rentmeesterschap kan aanwakkeren waarin christendemocraten zo sterk waren, namelijk het geloof dat hun god de aarde in beheer heeft gegeven en dat de mens rekenschap verschuldigd is voor wat hij daarmee aanvangt. Dat rentmeesterschap is sinds de crisis zwaar onder druk komen te staan. Franciscus houdt christendemocratische politici weer bij de les. De klimaatproblematiek is een indrukwekkende uitdaging waarvoor we partij-overschrijdend oplossingen moeten zoeken. Zonder steun van het behoudsgezinde deel van de bevolking stevenen we af op een catastrofe, waarvan de allerzwaksten het eerste slachtoffer zijn. Franciscus als trekker van een centrumrechtse milieubeweging, dat was net wat we nog misten om een succesvol klimaatbeleid te kunnen voeren.”

Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s