Tot verzetsman G.F.H. Giesberger: ‘Doorgaan’!


Vandaag was de Nationale Holocaust Herdenking (voorheen Auschwitzherdenking) in het Amsterdamse Wertheimpark. Daarom is het goed om nogmaals mijn artikeltje [G. d. Boer] hier te plaatsen hoe de in mei 1940 (..) gevluchte Nederlandse regering, met koningin Wilhelmina (..), instemde met de Duitse jodentransporten naar Westerbork.


verzetDoorgaan!

Begin 1955 werd bekend gemaakt dat tijdens de bezetting de Nederlandse ballingenregering in Londen vond dat de Duitsers met het deporteren van joden moesten doorgaan. Dit was naar voren gekomen tijdens het verhoor onder ede van de oud-NS-directeur en voormalig verzetsman G.F.H. Giesberger door de Parlementaire Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940-1945.
Giesberger, die samen met verzetsvrouw Cootje van den Bosch, de gehele bezettingstijd via een geheime zender met Londen in contact stond, had herhaaldelijk gevraagd wat er in verband met de deportaties gedaan moest worden: “Londen antwoordde: Niets! Doorgaan!”.
Vandaar dat het goed georganiseerde verzet in Drenthe ook nooit de spoorlijn naar het doorgangskamp Westerbork heeft mogen saboteren!

Advertenties

Een gedachte over “Tot verzetsman G.F.H. Giesberger: ‘Doorgaan’!

  1. Paus Pius XII reisde er speciaal voor naar de VS. Hij had een onderhoud met president F.D.Roosevelt en bepleitte op tal van plaatsen; dat de VS toch vooral Joden op moest nemen, zodat ze Nazi Duitsland konden ontvluchten. De Immigratieregels werden niet veranderd.
    De Geallieerden hebben overal in Duitsland bombardementen uitgevoerd,maar alle spoorlijnen naar vernietigingskampen bleven gespaard. In Italië was er nauwelijks nog spoorverkeer mogelijk, de grootvader van een vriend van me werkte des tijds bij de spoorwegen. Hij herinnert zich nog hoe de treinen met Joden, naar de vernietigingskampen, wel moeiteloos door konden reizen.
    Welk duivels scenario heeft hierbij een rol gespeeld?
    Zijn de geallieerden incl. de Nederlandse regering niet even schuldig aan de Joden vernietiging.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s