Poetin: ‘Zo zet de VS de EU in tegen Rusland’Putin_Valdaiclub afbeelding: www.kremlin.ru

Het is iets wat wij, in de EU nauwelijks lijken te beseffen: Voor Rusland wordt de voortdurende uitbreiding van de EU en NAVO naar het Oosten toe niet gezien als een kans, maar als een bedreiging.

Poetin hield op 24 oktober een toespraak na afloop van de jaarlijkse bijeenkomst van de Valdai International Discussion Club: een platform voor open gedachte uitwisseling over Rusland, waarbij veel buitenlandse intellectuelen en journalisten worden uitgenodigd om vrij te kunnen spreken.

Aan Poetin werden zeer kritische vragen gesteld, soms bijna frontale aanvallen, die door Poetin met gelijkmoedige aandacht, en veel detail werden gepareerd. Er heerst in het Westen het beeld dat Poetin zich alleen door lakeien laat omringen, en deels zal dat zeker ook zeker zo zijn, maar althans op deze bijeenkomst genereert Poetin zijn eigen oppositie op een manier die ik Obama nooit hebben zien doen.

De toespraak van Poetin werd in de westerse pers genegeerd. Er was wel aandacht voor op het internet. Irma Schiffers nam zelfs de moeite om de hele lap te vertalen. Ik las de toespraak en de discussie, en wat mij er vooral aan opviel was hoezeer de wijze waarop de VS en de EU opereert ten aanzien van Rusland wordt gezien als een overval.

door Joost Niemoller

Verder lezen…


Advertenties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s